GUMIKERESŐ
GUMI MÉRETE (pl.: 195/65R15)      GYÁRTÓ
/ R

Személy
Kisteher
Terepjáró
Téli gumi
Nyári gumi
Négyévszakos
Defekttűrő
Csak akciós
MOTORGUMIKERESŐ
GUMI MÉRETE (pl.: 120/70ZR17)
/ R
GYÁRTÓ
 
 

premio abroncs- és autószerviz

GUMIS HÍREK

Miről ad információt a gumiabroncsokon lévő energetikai cimke?


2012. November 1-től kötelező megjeleníteni az EU energia címke adatokat az üzletben, műhelyben bemutatott termékeken, ill. a számlán.

 

A gumiabroncs-jelölés ismertetése:

Üzemanyag-hatékonyság  
                                              

Tudta, hogy a gördülési ellenállás kb. 20%-ban befolyásolja a gépkocsi üzemanyag-fogyasztását? A kedvező üzemanyag-hatékonysági jellemzőkkel bíró abroncsokkal egy tankolással hosszabb utat tehet meg, és a gépkocsi CO2 -kibocsátás is mérséklődik.

Az üzemanyag-hatékony gumiabroncsok jellemzői

Az üzemanyag-hatékony gumiabroncsok gördülése kevesebb energiát emészt fel. A könnyen gördülő gumiabroncs mozgatásához kevesebb üzemanyag kell, hiszen a kisebb súrlódás és hőképződés miatt kevesebb energiára van szükség. Az „alacsony gördülési ellenállású” gumiabroncsokat lényegében ugyanez jellemzi.

Az üzemanyag-hatékonyság osztályozása

Üzemanyag-hatékonyság szerint a gumiabroncsok színnel jelzett, A–G kategóriába sorolhatók.
A (zöld) = legjobb üzemanyag-hatékonyság
G (vörös) = leggyengébb üzemanyag-hatékonyság

A „D” kategóriás abroncsok személygépkocsikon nem használatosak.
A kategóriák jelentése                    
Az „A” és a „G” kategória üzemanyag-fogyasztása között akár 7,5%-os eltérés is lehet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az „A” kategóriás gumiabroncsokkal 1000 kilométerenként több mint 6 literrel kevesebb üzemanyagra van szükség, mint „G” kategóriás abroncs használata esetén.* Átlagosan 1,50 eurós literenkénti benzinárral számolva a gumiabroncs teljes élettartamát tekintve 300 euró feletti megtakarítással számolhatunk.* A jobb besorolású abroncsok környezetre gyakorolt kevésbé káros hatása sem elhanyagolható.

Mi más befolyásolja még az üzemanyag-hatékonyságot?

Az optimális üzemanyag-hatékonyság érdekében a gumiabroncsokat mindig az előírt nyomásra kell felfújni. Az alacsony guminyomás növeli a gördülési ellenállást, és hatással van az abroncs nedves úton tapasztalható tapadására is. Emellett a vezetési stílus és a gépkocsi súlya is nagymértékben befolyásolhatja az üzemanyag-fogyasztást. Az energiahatékony, környezettudatos vezetési stílus jelentősen csökkentheti a jármű üzemanyag-fogyasztását.

*8 liter/100 km átlagfogyasztást, 1,50 eurós literenkénti benzinárat és 35 000 kilométeres átlagos futásteljesítményt alapul véve

A címkén szereplő értékek csak szemléltetési célt szolgálnak. A gumiabroncsok vonatkozó értékei a termékcsaládtól/mérettől függően változhatnak.

Nedves tapadás

A nedves tapadási jellemzők új gumiabroncs választásakor fontos szempontot jelentenek. A kedvező nedves tapadási jellemzőkkel rendelkező gumiabroncsok teljes fékerő alkalmazásakor rövidebb fékutat biztosítanak.

A nedves tapadás meghatározása

A „nedves tapadás” a gumiabroncs nedves útfelülethez való tapadási képessége. Az EU-besorolás a nedves tapadásnak csak egy összetevőjét, a nedves fékezési teljesítményt veszi figyelembe.

A nedves tapadás osztályozása


Nedves tapadási jellemzők szerint a gumiabroncsok A–F kategóriába sorolhatók:
A = legjobb       F = leggyengébb   A „D” és a „G” kategóriás abroncsok személygépkocsikon nem használatosak.

A kategóriák jelentése

Vészhelyzetben akár néhány méter is sokat számíthat. Az „A” kategóriás abroncsokkal ellátott, 80 km/ó sebességről teljes erővel fékező személygépkocsi akár 18 méterrel rövidebb fékút után áll meg, mint az „F” kategóriás gumiabroncsokkal ellátott személygépkocsi. *

Megjegyzés: vezetés közben mindig tartsa be a javasolt féktávolságot.

*Az 1222/2009/EK jelű irányelvben megadott mérési feltételek esetén mérve. A fékút a vezetési körülményektől és más jellemzőktől függően változhat.
A címkén szereplő értékek csak szemléltetési célt szolgálnak. A gumiabroncsok vonatkozó értékei a termékcsaládtól/mérettől függően változhatnak.

Gumiabroncs által keltett zaj:
Az elhaladó gépkocsi hangerősségéhez a gumiabroncsok hangja is hozzájárul. A kedvező hangjellemzőkkel rendelkező gumiabroncsok csökkentik a gépkocsi környezetre gyakorolt hatását.


                                    

A zajszint EU-s besorolása által mért adatok

Az EU-s besorolás decibelben méri a gumiabroncsok által keltett külső zajt.

Zajszint besorolási osztálya

Mivel a decibelben megadott értékek kevesek számára ismertek, a zajszint besorolási osztályát is feltüntettük. A zajszintek a későbbiekben bevezetésre kerülő határértékek szerint jellemzik a gumiabroncsokat.
 

  • 1 fekete hullám: csendes (legalább 3 decibellel a későbbiekben bevezetésre kerülő európai határérték alatt)

  • 2 fekete hullám: mérsékelt (a későbbiekben bevezetésre kerülő európai határérték és a 3 decibellel alatta lévő tartomány között)

  • 3 fekete hullám: zajos (a későbbiekben bevezetésre kerülő európai határérték felett)

A kategóriák jelentése


A decibelszintek logaritmikus értékek. Ebből eredően a decibelben megadott érték legkisebb mértékű emelkedése is jelentős zajszint növekedéssel jár. Érdemes tudni, hogy 3 decibellel magasabb zajszint esetében kétszer olyan intenzív a külső zaj. Elég csak az utakon naponta futó több ezer gépkocsira gondolni. Ha ezek mindegyike alacsonyabb zajszinttel működő gumiabroncsokkal rendelkezne, mennyivel csendesebbek lennének az utcák? A címkén szereplő értékek csak szemléltetési célt szolgálnak. A gumiabroncsok vonatkozó értékei a termékcsaládtól/mérettől függően változhatnak.

Az autós magazinok által lefolytatott tesztek továbbra is nagy fontossággal bírnak a végfelhasználók megfelelő tájékoztatása érdekében, hiszen azok a címkén szereplő 3 kritériumon túlmenően további 11, a biztonságra jelentős hatást kifejtő szempontból vizsgálják az abroncsok tulajdonságait.
A téli időszakban más követelményeknek kell megfelelnie az abroncsoknak, de ezekre vonatkozó adatokat a gumiabroncscímke nem tartalmaz.  A gépjárművezetőknek más forrásból kell információt beszerezniük a gumiabroncs vásárlásra vonatkozó döntésük meghozatala előtt, pl: teszteredmények, kereskedő ajánlása, gyártói javaslatok, stb. További információért, kérjük, keresse fel kereskedőjét.